TEMANKU....
Berkahwinlah untuk Islam. Sesungguhnya nabi berbangga dengan umatnya yang ramai. Berkahwinlah dengan harapan agar lahirnya zuriat-zuriat yang akan dipersembahkan kepada jalan jihad dan merelakan anak sebagai korban syahid. Didiklah generasi masa depan, dan berniatlah agar kesemua mereka menghafaz al-Quran dan menterjemahkannya dalam kehidupan.

Sungguh saya betul-betul terkejut bila mendapat tahu dari seorang sahabat tentang perkahwinan k.aisyah Ho.

Sebetulnya saya tidak menyangka k.aisyah akan melangkah ke gerbang perkahwinan lebih awal dari saya. tak de lah gurau je. Memang kak.aisyah dah sangat layak.

"akak dah tengok belum ni gambar kahwin k.aisyah ho? hensem tau suami dia" tanya adik asma sambil berseloroh kepada saya satu hari.

K.aisyah Ho pada pandangan saya amat bertuah sekali.

Pertamanya, Islamnya k.aisyah bukan kerana Islam baka seperti kita. Punya ibu dan ayah yang sedia mentarbiah kita nilai-nilai Islam. Bahkan beliau merupakan seorang muallaf yang berasal dari bangsa cina yang dibesarkan dalam keluarga melayu Pulau Pinang. Negeri di bawah pemerintahan Lim Guan Eng sekarang.

Kedua, K.aisyah telah menjadi insan pilihan Allah taala untuk menghafal al-Quran di Darul Quran, Kuala Kubu Baru biarpun tanpa memiliki bebola mata, pancaindera penglihatan seperti yang di miliki oleh orang lain. Allah taal mengurniakan hati yang celik buatnya.

Ketiga, kedatangan beliau ke Darul Quran pada tahun 2003 pada masa itu sebenarnya ialah untuk belajar membaca al-Quran. Namun, kuasa Allah Taala mengatasi segalanya. Beliau yang baru sahaja belajar membaca al-Quran mampu menghafal al-Quran setanding mereka pelajar lain yang telah mahir membaca al-quran.

Semasa awal perkenalan kami di Darul Quran, sewaktu minggu orientasi saya diberitahu amira, naqibah saya merangkap timbalan programmer minggu orientasi ketika itu bahawa k.aisyah perlu di jaga dengan baik lantaran ibu dan ayahnya yang sedang mencarinya untuk membawa kembali k.aisyah ke pangkuan agamanya yang asal.

Saya pernah sekali pergi ke rumah ibu k.aisyah ho yang pada masa itu masih belum memeluk Islam mengikut beberapa orang teman.

Sungguh amat berdebar juga lantaran itulah pertama kali saya memimpin seseorang yang tidak punya pancaindera penglihatan menaiki bas loncat-loncat.

Sepanjang perjalanan kami meninjau-ninjau. Berhati-hati agar kedatangan kami tidak diketahui oleh bapa k.aisyah. Saya kurang pasti tentang maklumat sebanar bapa k.aisyah berkenaan perkara ini.

Setiba kami di jalan Ipoh, sebelum sampai ke kawasan perumahan kami membawa k.aisyah ke masjid untuk menukar pakaian jubah dan tudung labuh yang di pakainya untuk ditukar kepada baju kurung biasa dan tudung bawal.

"Ibu k.aisyah tak pernah lihat k.aisyah berpakaian macam korang. Jadi k.aisyah bimbang dia akan terkejut." Pesan k.aisyah.

Kami akur, kerana k.aisyah pastinya lebih tahu tentang ibunya.

Setelah selesai kami membawa k.aisyah ke restoran cina tempat ibu k.aisyah bekerja.

Subhanallah.Saya serasa ingin mengalirkan air mata sederas-derasnya. Babak yang sungguh menyayat hati bila saya melihat ibu k.aisyah memeluk erat dan mencium k.aisyah berkali-kali.

Hati ibu, sungguhpun mereka berlainan agama tetapi ikatan ibu dan anak takkan putus sampai bila-bila.

Tanpa menghiraukan mata yang memandang kami yang bertudung labuh, jubah dan ada yang berniqob kami minum air tin cincau yang di jamu oleh ibu k.aisyah.

"InsyaAllah air ni halal" seloroh seorang teman.

Alhamdulillah, barangkali hati ibu k.aisyah yang dapat merasa kami tidak selesa berlama di situ menunggu waktu rehat ibunya tiba, akhirnya mengajak kami pulang ke rumah mereka yang tidak jauh dari situ.


BUAT YANG INGIN BERKAHWIN

”Engkau akan kukahwinkan dengan anakku yang pekak, bisu, dan buta. Ini merupakan hukuman terakhir terhadap engkau kerana telah memakan buah epalku tanpa izin dariku,” tegas orang tua pemilik kebun itu kepada Abu Soleh Jongi Dost.

*Rupanya yang jelita itu, PEKAK daripada mendengar yang lagho. BISU daripada mengungkapkan perkataan yang kotor dan BUTA daripada melihat kemaksiatan. Muslimah yang mulia adalah yang sentiasa menjaga kehormatan dirinya. Bagaimana seorang muslimah inginkan teman yang baik sedangkan dia sendiri tidak pernah pandai menjaga kehormatan dirinya termasuklah berpeleseran dengan mana-mana lelaki*

”Wahai ayahku, ambillah pemuda ini bekerja dengan kita, kerana sesungguhnya pekerja yang baik adalah yang kuat lagi amanah,” saran puteri Syu’aib kepada ayahnya.

*Lelaki yang paling baik adalah lelaki yang mempunyai kekuatan dalam banyak perkara dan berskap jujur malah dipercayai agamanya. Ia menjadi satu peringatan kepada mana-mana lelaki yang ingin mendapat teman yang baik, maka seharusnya melengkapkan diri dengan kebaikan terlebih dahulu. Kita jangan hanya mengharapkan teman yang baik sedangkan kita sendiri bukanlah orang-orang yang sebegitu*

”Aku kahwinkan engkau dengan anakku yang menjadi rebutan ramai termasuk anak khalifah ini, meskipun engkau seorang yang tidak berharta,” ungkap seorang ulama besar kepada muridnya apabila ia melamar muridnya menjadi menantunya setelah khalifah cuba melamar untuk anaknya.

*Orang yang terbaik adalah yang berilmu dan beramal dengan ilmunya. Jika perempuan itu dinikahi dengan empat sebab, maka lelaki cuba dikahwini kerana ilmu dan agamanya. Jangan hanya menuding jari terhadap muslimah supaya menyediakan diri dengan empat aset penting sedangkan diri kita kontang dengan ilmu dan taqwa*

”Menyentuh babi yang penuh dengan lumpur lebih baik daripada memegang kulit wanita,” sabda Nabi SAW sebagai satu peringatan kepada wanita dan lelaki dalam bersahabat

*Kita mengetahui marahnya nabi terhadap pasangan yang terlalu berlebihan dalam berhubung. Bukan sahaja mereka berpegangan tangan, malah berpeluk-pelukan dan ia berlaku setiap kali berada di atas motor. Maka bagaimana pasangan ini akan mendapat kebaikan daripada Allah dan apakah akan lahir zuriat-zuriat yang baik daripada pasangan sebegini?

Masih ingat kata-kata Mustafa Masyhur menyatakan kepada gadis pilihannya???

"Aku ingin mengawinimu tetapi haruslah engkau maklum bahawa aku telah berkahwin. Perempuan itu tersentak lalu bertanya siapakah isterinya. Mustafa Masyhur bingkas menjawab: Bakal madumu adalah perjuangan."


*Alangkah indahnya kata-kata yang terpacul keluar itu. Ia merupakan lambang kesucian jihad yang diterjemah keluar oleh mujahid Ikhwan ini. Begitu kisah Zainab al-Ghazali yang tidak mengharapkan apa-apa harta kekayaan daripada suaminya asalkan suaminya tidak menghalang kerja dakwah yang dilakukannya selama ini.

Saya kepingin sekali mengikut jejak langkah beliau. Saya juga sering mendoakan kebaikan buat orang yang meletakkan perjuangan di atas pundak bahu-bahu mereka, tidak lupa juga sahabat saya ati dan fisah yang juga seorang yang menghafal al-Quran di dada, bukan hanya di lisan yang telah mendirikn bait quran. Moga cahaya mata yang di lahirkan menjadi penerus perjuangan Islam kelak amin...

Bonda saya juga sudah tidak sabar melihat menantunya yang diharap juga seorang yang meletakkan Islam sebagai matlamat hidup.

teman...
Di kegelapan yang hitam pekat ini
aku menatap kalian dengan mata hatiku
aku datang dari jauh menuju fajar baru
dengan cita-cita yang mengharu biru kalbu
untuk mengangkat panji Islam kembali
seperti dahulu. AMIN..