Anda pernah kenal orang ini?

Bagi yang telah kenal, syabas dan tahniah saya ucapkan. Anda memang seorang pendakwah yang peka dengan semua perkembangan dunia. Pastinya juga anda seorang yang tidak kekok untuk berdepan dengan siapapun mad'u anda.

Bagi yang baru kenal macam saya, tahniah juga tapi sedikit kurang rasanya. Mudah-mudahan Allah lebihkan kita pada 'part' lain.

Apa komen anda melihat gambar ini?

Seperti tiada apa-apa bukan?

Tapi tahukah anda siapakah sebenarnya dia?

Beliau merupakan salah seorang peserta Akademi nasyid yang telah menaynyikan sebuah lagu "Kau Kekasih Awal dan Akhir" dengan penuh kemerduan. Saya tidak pernah mendengar suaranya. Namun, carian saya di internet mengatakan beliau punya suara yang amat merdu hingga mampu membuatkan penonton terkasima dan memberikan tumpuan penuh kepadanya...

Azhan Atan, peserta AN 2008 adalah orang kurang upaya (OKU). Jika anda melihat dia, tentu anda akan berasa sedikit pelik. Dia akan tersenyum sendiri tak pasal-pasal. Mata dia pun tidak seperti manusia normal. Pandangan dia tidak senormal pandangan manusia biasa. Dia bukan sekadar mahu menyanyi, tetapi dia mahu berdakwah. Walaupun dia OKU, tapi dia mempunyai cita-cita tinggi iaitu sebaris dengan pendakwah2 normal yang lain.

Apa yang lebih menyentuh hatiku bukan sekadar beliau dari kalangan individu kurang upaya, tapi rupanya seorang yang turut sama menyatakan iltizam untuk memperjuang Islam. Rupanya Azhan Atan adalah Ketua Pemuda Pas Tanjung Piai, Johor...Ya Allah...

Ya Allah, seorang hambamu yang kurang upaya ini, punyai 1001 alasan untuk tidak kenal sedikitpun tentang fikrah perjuangan Islam, tetapi rupanya beliau sebaliknya...iltizamnya pada perjuangan Islam tampak jauh lebih tinggi dari anak-anak muda di menara gading... Aku yang sempurna mata dan tubuh badan ini bagaimana ...? Apa alasanku di depan Allah nanti...?

Buat Azhan. Teruskan perjuangan...Dunia ini diciptakan bukan semata-mata untuk golongan sempurna sepertiku. Jika Prof Dr Ismail Md Salleh (Presiden Persatuan Orang Buta Malaysia) boleh melakar sejarah Malaysia apabila dilantik menjadi anggota Dewan Negara yang pertama daripada golongan Orang Kurang Upaya (OKU), kenapa tidak anda.

Nothing is impossible sekiranya ada "burning desire" di "azhan" (minda dan cara berfikir) kita...