Al-hamdulillah sebahagian kandungan hard disk saya, yang saya bawa pulang sekembali bersama ke Malaysia dapat di selamatkan. Walaupun tidak banyak,sekurang-kurangnya dapat merawat rindu saya pada sahabat-sahabat terutamanya mereka yang masih menuntut di perlembahan Nil.

Membaca kisah azhan atan yang menghafal al-quran di dalam ruangan harakahdaily.net buat hati saya sebak seketika. Tidak semena saya teringatkan sahabat saya k.aishah Ho, seorang muallaf yang juga berjaya menghafaz al-Quran menggunakan kaedah Braille.

Gambar-gambar perkahwinan k.Aishah Ho yang saya perolehi dari seorang sahabat saya dari Batu Pahat, JohorAL-QURAN TIDAK AKAN MENEMPATI HATI YANG DIPENUHI DENGAN MAKSIAT.

Apakah yang dimaksudkan dengan taqwa? Menurut kandungan kitabul 'ilmi, karangan Muhammad bin Shalih al-Uthmani, taqwa bermaksud apabila seorang hamba membuat penjaga (penghalang) antara dirinya dengan sesuatu yang di takutinya sehingga ianya mampu menjaga dirinya dari apa yang ditakutinya.

"Pelajar qiraat hari ini lebih teruk dari pelajar kuliah lain". Ngomel seorang teman semasa saya masih menuntut di Mesir suatu tika dahulu. Benarkah? saya serahkan pada anda untuk menjawabnya.

Tdak semestinya penghafal al-Quran itu taqwa orangnya, kerana al-quran sendiri di dalam surah al-hzab ada menyebut bahawa tingkatan mereka yang di gelar muslimin dan muslimat itu berbeza dengan mereka yang mukminin dan mukminat, berbeza dengan qanitin dan qanitat, berbeza dengan sodiqin dan sodiqat, berbeza dengan sobirin dan sobirat, khasyiin dan khasyiat, mutasoddiqin dan mutasoddiqat, soimin dan soimat, hafizin fujujahum dan hafizhat, zakirin dan zakirat.

Hati saya yang penuh dengan maksiat ini bertanya mengapa dan mengapa dari kalangan mereka yang menghafaz al-Quran itu masih ada yang berani melakukan maksiat secara terang-terangan? Berani menghebahkan pada orang lain si anu itu boy prend ana, naik teksi, bas, tramco bersama-sama, saling duduk bersebelahan, tidak mahu pergi tasmi' dengan syeikh yyang berkelayakkan yang telah payah disediakan oleh pihak persatuan dengan alasan lebih selesa tasmi' al-Quran dengan 'ostat' di cc. Malah ada yang lebih berani dari itu, yang kita serig kadang-kadang musykil mengapa perkara yang terkutuk itu patut terjadi di kalangan para huffaz (terlalu aib untuk diceritakan di sini).

Imam syafie sendiri pernah mengadu kepada Gurunya Waqi ttg buruknya hafalan beliau, lalu beliau di suruh agar menjauhkan diri dari maksiat, kerana ilmu itu cahaya dan cahaya tidak akan menyimbahi hati yang bergelumang dengan maksiat.

Pelik tapi benar. Ada orang yang dia hanya mampu menghafaz jika telinganya di sumbat dengan walkman lagu-lagu. Saya tidak tahu lagu apa yang dimainkannya. Apa yang pasti, mungkin alasan dia untuk menggerakkan kedua-dua otaknya serentak itu benar, namun cara ini sangat salah dan lansung tidak berkat. Bukankah Nabi Allah sendiri bergetar dan berpeluh tubuhnya setiap kali ingin menerima wahyu. Kita pula bermain-main seolah kalam itu kalam manusia.

Huffaz biarpun istilah sebenar huffaz ini adalah untuk mereka yang menghafaz hadith, sepatutnya lebih terkehadapan berbanding orang lain. Saya agak terkilan dan sedih apabila kelas pertama saya di UKM untuk subjek Metodologi dakwah dalam al-Quran Dr menyebut bahawa UKM sebenarnya tidak menerima pelajar dari jurusan tahfiz untuk terjun ke bidang Dakwah dengan alasan pelajar tahfiz ni BERMASALAH. Kata beliau lagi, beliau seperti tidak percaya bagaimana saya boleh lepas. Bagi saya jawapan teka teki ni tidak terlalu rumit. Huffaz perlu keluar dari kepompong mereka.

Hentikan alasan saya ingin menumpukan kepada hafalan saya semata-mata tanpa ingin menawarkan diri untuk aktif di gelanggang persatuan seperti mengambil pengalaman menjadi pengerusi umum atau slot untuk sesuatu majlis, menjadi fasilitator program hatta jika di minta menjadi tukang masak untuk sesuatu program.

Berubahlah kerana mengkarung itu sendiri sendiri merubahkan diri apabila ada gangguan, maka apatah kita manusia yang dikurniakan akal dan hati untuk berfikir.

Kepada serluruh teman-teman di perlembahan Nil yang kini sedang bertungkus lumus dengan imtihan, bittaufiq wan najih di ucapkan. Sesungguhnya Malysia menanti kepulangan kalian dengan ilmu&ppengalaman yang pastinya sarat di dada.

salam rindu buat kalian dari UKM.